Курсова робота
Курсова робота з організації виробництва передбачена навчальним планом підготовки студентів зі спеціальності “Організації виробництва”. Її підготовка і захист студентами третього курсу завершує вивчення дисципліни “Організації виробництва”. Курсова робота виконується з метою закріплення, поглиблення й узагальнення знань, одержаних студентами під час опанування дисципліни, а також застосування їх для комплексного вирішення конкретного фахового завдання з цієї дисципліни.
Програма дисципліни “Організація виробництва” передбачає вивчення економічних, організаційних основ раціональної побудови і ведення сільськогосподарського виробництва в поєднанні з закупками, транспортуванням, переробкою, зберіганням продукції і доведенням її до споживача. Вивчення дисципліни здійснюється в безпосередньому зв’язку теоретичних знань з практикою господарської діяльності кращих підприємств галузі в умовах сучасної економічної реформи.
Саме тому написання курсової роботи з цієї дисципліни має на меті сприяти поглибленню отриманих теоретичних знань, їх систематизації, розвитку науково-теоретичного мислення, розширенню понятійного апарату, практичному застосуванню наукових методів у процесі вирішення практичних завдань. Загалом, рівень підготовки курсової роботи та її захист дає змогу робити висновки про ступінь засвоєння студентом теоретичних знань і вміння їх застосовувати в науковій і практичній діяльності.
При цьому перед студентами постають такі завдання:
- сформулювати предмет дослідження й обґрунтувати його актуальність;
- визначати мету й основні завдання дослідження;
- відшукати і відібрати літературу, необхідну для всебічного висвітлення теми курсової роботи;
- логічно й послідовно викласти положення курсової роботи;
- зробити узагальнюючі висновки;
- оформити роботу відповідно до вимог;
- прилюдно захистити курсову роботу.
ОБСЯГ, СТРУКТУРА ТА УЗАГАЛЬНЕНИЙ ЗМІСТ КОЖНОЇ ЧАСТИНИ КУРСОВОЇ РОБОТИ З ДИСЦИПЛІНИ “ОРГАНІЗАЦІЯ ВИРОБНИЦТВА”
Обсяг курсової роботи
Обсяг курсової роботи – 30-35 сторінок. Рекомендований обсяг структурних частин курсової роботи: вступ – 2-3 сторінки, основна частина – 25-30 сторінок, висновки – 2-3 сторінки.
Структура й узагальнений зміст кожної частини курсової роботи
Курсова роботи повинна мати такі структурні елементи:
- титульну сторінку;
- зміст;
- вступ;
- основну частину;
- висновки;
- список використаних джерел;
- додатки (якщо необхідно).
Титульна сторінка курсової роботи містить назву вищого навчального закладу, де виконана курсова робота; назву курсової роботи; курс, групу, прізвище, ім’я, по батькові студента; прізвище, ім’я, по батькові наукового керівника; місто і рік.
Студенту надається можливість обрати тему курсової роботи з орієнтовної тематики, що пропонується викладачем дисципліни.
Вибираючи тему, слід орієнтуватися на наукову й навчальну літературу, інші джерела. Ухвалення тем курсових робіт і призначення керівників відбувається на засіданні циклової комісії економічних дисциплін. Довільна зміна обраної й затвердженої теми курсової роботи не дозволяється.
Зміст подають на початку курсової роботи. Він містить найменування та номери початкових сторінок вступу, всіх розділів і підрозділів основної частини, висновків, списку використаних джерел і додатків. Зміст необхідний для того, аби легше було орієнтуватись у напрацьованому матеріалі й послідовно та логічно його викладати.
У вступі розкривається сутність наукової проблеми, відображеної в обраній студентом темі, її теоретичне й практичне значення, актуальність і доцільність її дослідження, формулюється мета і завдання, які потрібно вирішити для досягнення поставленої мети. У вступі необхідно сформулювати зв’язок між теоретичною проблемою, що досліджується у курсовій роботі, й практичною виробничою діяльністю конкретного підприємства.
Назва (тема) курсової роботи, обрана студентами, має відповідати її змісту й розкривати основну мету дослідження. Залежно від того, наскільки зрозуміло і точно сформульовано мету курсової роботи з організації виробництва, настільки вдалим буде вирішення основних завдань, поставлених перед студентом для її якнайповнішого і всебічного розкриття. Правильне визначення мети роботи дасть змогу студенту виокремити в ній основний напрямок дослідження, упорядкувати пошук і аналіз матеріалу, його узагальнення.
Основна частина курсової роботи складається з розділів і підрозділів, на які поділяються розділи для зручнішої підготовки й опрацювання інформації. Кожний розділ починають з нової сторінки. Основному тексту кожного розділу може передувати невелика передмова з коротким описом обраного напрямку дослідження та його мотивації. В розділах основної частини подають: огляд існуючих точок зору щодо проблеми дослідження; виклад основних методів досліджень; положення, які розкривають суть досліджуваних явищ; аналіз та узагальнення результатів досліджень; власну аргументовану позицію щодо досліджуваної проблеми.
Курсова робота має реферативний характер. Кожний розділ курсової роботи передбачає висвітлення питання, зазначеного у назві розділу і формулювання стислих висновків. Необхідно лаконічно, логічно й аргументовано викладати зміст і результати досліджень, уникати тавтології.
Для якнайповнішого розкриття зв’язку теорії та практики в основній частині курсової роботи з організації виробництва потрібно викладати теоретичний матеріал, орієнтуючись на сучасні проблеми розвитку аграрного підприємництва в Україні.
На найбільш послідовне і всебічне розкриття теми курсової роботи студента спрямовує його науковий керівник, який допомагає підібрати необхідні джерела, консультує стосовно обсягу, змісту й співвідношення структурних частин курсової роботи, надає поради стосовно методології дослідження, узагальнення його результатів. Протягом першого тижня після ухвалення теми курсової роботи кожний студент разом із науковим керівником складає календарний план підготовки курсової роботи, зазначаючи терміни виконання окремих етапів дослідження.
Студент виконує курсову роботу відповідно до завдання курсової роботи, яке отримує від керівника.
Розділи роботи, які вже виконані, студент подає на розгляд науковому керівникові і після його зауважень доповнює і допрацьовує.
У висновках до курсової роботи викладають найбільш важливі наукові та практичні результати дослідження. Напрацьований в основній частині теоретичний матеріал узагальнюється й систематизується.
У списку використаних джерел наводиться література, на яку посилається автор курсової роботи. Для якнайповнішого розкриття теми курсової роботи з організації виробництва необхідно опрацювати 10–15 таких джерел. Їх можна розміщувати у списку в порядку появи посилань у тексті чи в алфавітному порядку прізвищ авторів або заголовків. Посилання подаються після закінчення цитати в квадратних дужках, де вказують порядковий номер джерела у списку використаної літератури й сторінки джерела, з яких здійснювалось цитування (наприклад: [14, с. 31–48]). У списку використаних джерел вказують прізвище й ініціали автора, назву джерела, місце видання, видавництво, рік видання і сторінку.
У додатки включають допоміжний матеріал, необхідний для повноти сприйняття курсової роботи: схеми, таблиці, ілюстрації, копії документів тощо. Схеми й таблиці, самостійно підготовлені студентом за темою курсової роботи, підвищують науково-теоретичну значимість проведеного дослідження, вказують на здатність до систематизації і узагальнення викладеного матеріалу.
На останній сторінці, після списку використаних джерел студент підписує курсову роботу і ставить дату її виконання.
ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ
Курсову роботу друкують за допомогою комп’ютера, або рукописним способом на одній стороні аркуша білого паперу формату А4 (210:297 мм) через півтора міжрядкових інтервали до тридцяти рядків на сторінці. Висота шрифту – 14 пунктів.
Текст необхідно друкувати, залишаючи поля таких розмірів: зліва – не менше 20 мм, справа – не менше 10 мм, зверху – не менше 20 мм, знизу – не менше 20 мм. Шрифт друку має бути чітким, щільність тексту — однаковою.
Текст основної частини курсової роботи поділяють на розділи та підрозділи. Заголовки структурних частин роботи “ЗМІСТ”, “ВСТУП”, “РОЗДІЛ”, “ВИСНОВКИ”, “СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ”, “ДОДАТКИ” друкують великими літерами. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Відстань між заголовком і текстом має дорівнювати 3-4 інтервалам. Кожну структурну частину курсової роботи треба починати з нової сторінки.
Номер розділу ставлять після слова “РОЗДІЛ” (наприклад, РОЗДІЛ ІІ). Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку, наприклад: “2.3.” (третій підрозділ другого розділу). Потім у тому ж рядку йде заголовок підрозділу.
При написанні курсової роботи обов’язково потрібно давати посилання на джерела, окремі положення яких цитуються в курсовій роботі. Такі посилання дають змогу відшукати документи й перевірити достовірність відомостей про цитування документа, дають необхідну інформацію щодо нього, допомагають з’ясувати його зміст, мову тексту, обсяг.
Курсову роботу студент пише українською мовою у чіткій відповідності з планом. Не дозволяється дослівне переписування наукової літератури та нормативно-правових актів. Висновки, судження студента мають бути логічними й обґрунтованими. Подаючи різні точки зору з дискусійних питань, необхідно висловити й обґрунтувати свою.
Роботи, написані з порушенням встановлених вимог, не допускаються до захисту.
ЗАХИСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ
Підготовлена до захисту курсова робота має бути відрецензована науковим керівником не пізніше, ніж за два тижні до захисту курсової роботи. В рецензії науковий керівник дає їй стислу характеристику, оцінює загальнотеоретичний рівень, глибину проведених досліджень, послідовність викладення матеріалу, відповідність оформлення роботи вимогам Методичних рекомендацій, розкриває її недоліки й можливі шляхи їх усунення.
Один примірник рецензії видається перед захистом курсової роботи студенту, а другий зберігається на кафедрі. До захисту курсової роботи студент допускається після оформлення роботи відповідно до встановлених вимог й одержання позитивної рецензії керівника курсової роботи.
Захист курсових робіт відбувається згідно з планом навчального процесу та розкладом захисту студентами курсових робіт перед комісією у складі двох-трьох викладачів циклової комісії за участю керівника курсової роботи.
Захист курсової роботи починається з представлення студента і теми його роботи. Потім слово надається студентові, який протягом 8–12 хвилин розкриває суть роботи, обґрунтовуючи тему її і теоретичні висновки.
У доповіді необхідно:
- назвати тему курсової роботи, показати її актуальність і значущість;
- сформулювати основну мету і завдання дослідження;
- окреслити структуру роботи;
- доповісти про результати роботи, зроблені висновки й пропозиції.
Після цього науковий керівник, викладачі комісії, запрошені студенти, практичні працівники ставлять студентові запитання за темою дослідження. Керівник курсової роботи характеризує курсову в цілому, наголошує на її позитивних сторонах: науково-дослідному характері, актуальності дослідження, новизні, практичній цінності; вказує на недоліки. Захист курсової роботи завершується стислим заключним виступом студента, в якому він дає відповіді на запитання і зауваження тих, хто бере участь в обговоренні.
Після захисту курсових робіт викладачі обговорюють результати захисту кожної курсової роботи і виставляють оцінки. Результати захисту курсової роботи оцінюються за чотирибальною шкалою (“відмінно”, “добре”, “задовільно”, “незадовільно”). В оцінці враховують повноту розкриття теми роботи, послідовність і логічність викладеного матеріалу, дотримання вимог щодо оформлення курсової роботи, зміст доповіді й відповідей на запитання під час захисту курсової роботи, відгук наукового керівника. Оцінка ставиться в залікову відомість навчальної групи та в заліковій книжці студента. У разі незадовільної оцінки курсову роботу необхідно доопрацювати або виконати нову за іншою темою.
Курсові роботи зберігаються на відділенні протягом одного року.
ОРІЄНТОВНІ ТЕМИ КУРСОВИХ РОБІТ
- Організація і шляхи підвищення економічної ефективності використання земельних угідь.
- Економічна ефективність використання основних виробничих фондів.
- Організація раціонального використання машино-тракторного парку.
- Організація та економічна ефективність використання трудових ресурсів.
- Організація і економічна ефективність кормовиробництва.
- Методика розрахунку потреби в кормах для груп тварин.
- Організація і шляхи підвищення економічної ефективності виробництва зерна.
- Організація і шляхи підвищення економічної ефективності виробництва цукрових буряків.
- Організація і шляхи підвищення економічної ефективності виробництва картоплі.
- Організація і шляхи підвищення економічної ефективності виробництва овочів.
- Організація і шляхи підвищення економічної ефективності виробництва плодів.
- Організація оплати праці працівників рослинництва.
- Організація оплати праці працівників тваринництва.
- Організація оплати праці адміністративно-управлінського персоналу.
- Організація переробки і зберігання зерна.
- Організація переробки і зберігання цукрових буряків.
- Організація переробки і зберігання картоплі.
- Організація зберігання і переробки овочів.
- Організація переробки і зберігання плодів.
- Організація переробки і зберігання молока.
- Організація переробки і зберігання м'яса.
- Організація селянського (фермерського господарства).
- Організація пайових (акціонерних) підприємств.
- Організація приватного сільськогосподарського підприємства та його виробничо-підприємницька діяльність.
- Відкриття власної справи на селі.
- Ризики підприємця та страхування у підприємництві.
- Податкова та кредитна система в агробізнесі.
СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
- Конституція України від 28.06.1996 р. із змінами.
- Господарський кодекс України від 16.01.2003 р.
- Земельний кодекс України від 25.10.2001 р.
- Про сільськогосподарську кооперацію: Закон України від 17.07.1997 р. № 469.
- Про інноваційну діяльність: Закон України від 04.07.2002 р. № 40.
- Про фермерське господарство: Закон України від 19.06.2003 р. № 973.
- Про особисте селянське господарство: Закон України від 15.05.2003 р. № 742.
- Про оренду землі: Закон України від 06.01.1998 р. № 161.
- Про оцінку земель: Закон України від 11.12.2003 р. №1378-ІV.
- Аврамчук О.Ф., Балан В.В. та ін. Оплата праці в сільськогосподарському виробництві. – К.: Центр «Агропромпраця».
- Азізов С.П., Канінський П.К. Організація аграрного виробництва і бізнесу. – К.: Фенікс, 2006.
- Андрійчук В.Г. Економіка підприємств агропромислового комплексу: підручник. – К.: КНЕУ, 2013.
- Батіг А.І. та ін. Планування та організація діяльності аграрного підприємства: Посібник / За ред. А.І. Батіг. – К.: Аграрна освіта, 2003.
- Березівський П.С., Михайлюк Н.І. Організація виробництва в аграрних формуваннях: Навч. посібник. / За ред. П.С. Березівського. – К.: Центр навчальної літератури, 2005.
- Бізнес-план розвитку сільськогосподарського підприємства: Навчальний посібник / В.І. Дробот, В.П. Мартьянов, М.С. Соловйов, А.В. Токар, В.Й. Шиян. – М.: Мета, 2003.
- Бусенко О.Т. та ін. Технологія виробництва продукції тваринництва: Підручник / За ред.. О.Т. Бусенко. – К.: Аграрна освіта, 2001.
- Васільков В.Г. Організація виробництва: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2003.
- Гордієнко О.В., Рудько О.І., Кулініч О.І. Організація виробництва: Навчальний посібник. – К.: Аграрна освіта, 2010.
- Губені Ю.Е. Підприємництво: Навчальний посібник. – Львів: НВФ «Українські технології», 2012.
- Губені Ю.Е. Основи підприємництва і агробізнесу: Навч. посібник. – Львів, 2002.
- Губені Ю.Е., Магійович І.І. Як відкрити власну справу: Практичні поради і рекомендації. – Львів, 2001.
- Дієсперов В.С. Економіка сільськогосподарської праці. – К.: ІАЕ УААН, 2004.
- Ільчук М.М., Зрібняк Л.Я. та ін. Організація і планування сільськогосподарського виробництва. – Вінниця: Нова книга, 2005.
- Економіка підприємства: Підручник / За ред. С.Ф. Покропивного. – К.: КНЕУ, 2001.
- Дробот В.І., Зуб Г.І., Кононенко М.Т. та ін. Економічний довідник аграрника / За ред. Ю.Я. Лузана, П.Т. Саблука. – К.: Преса України, 2003.
- Єрмошенко М.М., Плужников І.О. Аналіз і оцінка інвестиційних проектів: Навч. посібник / Національна академія управління. – К., 2004.
- Кулініч О.І., Рудько О.І. Підприємництво: Навчально-методичний посібник. – К.: НМЦ, 2005.
- Макаренко П.М. Моделі ринкової економіки. – К.: ННЦ ІАЕ, 2006.
- Організація і планування виробництва на сільськогосподарських підприємствах: Підручник / За ред. Л.Я. Зрібняка. – К.: Урожай, 1999.
- Основи аграрного підприємництва / За ред. М.Й. Маліка. – К.: ІАЕ УААН, 2000.
- Підприємницька діяльність та агробізнес: Підручник / За ред. М.М. Ільчука, Т.Д. Іщенко. – К.: Вища освіта, 2006.
- Яковенко В.П., Білоусько Я.К., Підлісецький Г.М. та ін. Ринок сільськогосподарської техніки: проблеми становлення / За ред. Г.М. Підлісецького. – К.: ННЦ ІАЕ, 2005.
- Семенов В.Ф. Загальний курс агробізнесу: Навч. посібник. – К.: Знання КОО, 2003.
- Осауленко О.Г. Статистичний щорічник України за 2006 рік. – К.: ТОВ «Видавництво консультант».
- Філіпович С.Г. Як створити селянське (фермерське) господарство. – Львів, 2000.
- Шелюк Л.І. Організація і планування діяльності аграрних формувань: Навчально-методичний посібник. – К.: «Аграрна освіта», 2011.
- Швеб Л.І. Основи підприємництва. – К.: Каравела, 2007.
- Шкільов О.В. Організація виробництва і підприємницької діяльності в сільськогосподарських підприємствах: Підручник. – К.: Урожай, 1997.
РЕСУРСИ
- www.kmu.gov.ua - Нормативно-правові акти України
- www.me.gov.ua - Міністерство економічного розвитку і тогівлі України
- www.ukrstat.gov.ua - Державна служба статистики України
- http://rada.gov.ua - Офіційний веб-портал Верховної Ради України
- www.bukoda.gov.ua - Офіційний сайт Чернівецької ОДА
- http://www.nplu.org - Національна бібліотека України ім. Ярослава Мудрого
- www.library.if.ua - Бібліотека економіста онлайн
- www.lsl.lviv.ua - Львівська електронна бібліотека ім. В. Стефаника
- www.ognb.odessa.ua - Одеська державна наукова бібліотека ім. М. Горького
- www.economics.com.ua - Велика економічна бібліотека
- www.lib.com.ua - Електронна бібліотека
- http://www.nbuv.gov.ua - Національна бібліотека України ім. В.І. Вернадського
Переглянути повний текст Курсова робота з дисципліни "Організація виробництва" (методичні рекомендації щодо написання)