Тест 11. ПЛАНУВАННЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА
1. Система рослинництва включає:
надання послугутримання тварин
землеробство
систему ведення підсобних виробництв
2. Система сівозмін - це:
земельна площа з науково-обґрунтованим чергуванням культурнауково-обґрунтований і чітко визначений порядок чергування культур з метою підвищення врожайності с/г культур
земельна площа з науково-обґрунтованим чергуванням с/г культур в просторі часі з метою підвищення родючості ґрунту і на цій основі забезпечення зростання виробництва продукції та зниження її собівартості
чергування с/г культур з метою підвищення родючості ґрунту і на цій основі забезпечення підвищення врожайності с/г культур
3. Сівозміни необхідні для вирощування сільськогосподарських культур з особливою агротехнікою або послаблення чи запобігання вітровій або водній ерозії грунтів:
польовікормові
спеціальні
комплексні
4. Технологічна карта - це документ, який:
відображає кількісні показники землімістить якісні показники землі
відображає всю технологію виробництва відповідних видів продукції
відображає всі затрати на виробництво продукції
5. Технологічні карти вирощування сільськогосподарських культур складають на:
1 га посіву кожної культури10 га посіву кожної культури
100 га посіву кожної культури
1000 га посіву кожної культури
6. Принцип раціональної організації виробничих процесів, суть якого полягає у виконанні кожної операції певного процесу в чітко визначений час:
пропорційностірівномірності
безперервності
узгодженості
7. Організація виробничого процесу в рослинництві базується на принципах:
пропорційності, безперервності, ритмічності, гнучкості, узгодженостімеханізації, електронізації, гомеостатичності, диференціації
інтеграції, паралельності, уніфікації
автоматичності, прямоточності, безперервності
8. До технічних відносять такі культури:
які є попередниками для зернових культурякі забезпечують надходження певної продукції після їх переробки на заводах і фабриках
які є найкращими попередниками основних культур і їх виробництво не має суттєвого значення
виробництво яких потребує використання технічних засобів механізації технологічних процесів
9. Основні технічні культури в Україні:
цукрові буряки, соняшник, льон-довгунецьозима пшениця, ярий ячмінь, горох
помідори, огірки, капуста та інші овочеві культури
соняшник, яра пшениця, ріпак
10. Зернове господарство є:
важливою галуззю, що визначає рівень розвитку всього аграрного сектору економіки України і має найвищу питому вагу в структурі посівних площ та валових зборів продукції серед інших сільськогосподарських культурмісцем зберігання урожаю зернових культур: тік, комора, складські приміщення
сукупністю машин для доставки, сушіння і очищення зерна
вирощування зернофуражних культур
11. Інтенсивна технологія - це технологія, яка:
забезпечує оптимізацію умов вирощування сільськогосподарських культур на всіх етапах росту і розвиткубазується на комплексній механізації, хімізації та використанні нових технічних засобів та інших досягнень науки, більш досконалих форм організації та оплати праці з метою одержання урожаю високої якості продукції при оптимальній окупності витрат
спрямована на мінімізацію фінансових вкладень у вирощування певної культури
забезпечує одержання максимального прибутку
12. Економічна оцінка інтенсивних технологій визначається на основі даних про:
фактичні витрати на виконання робіт, одержану урожайність і якість продукціїсередні дані за попередні 3 – 5 років при застосуванні базової технології
окупність додаткових витрат при вирощуванні культур за інтенсивною технологією
всі відповіді правильні
13. Існує кілька способів збирання цукрових буряків:
роздільний, суцільнийпотоково-перевалочний,потоковий
гуртовий, перевалочно-гуртовий
суцільний, гуртовий
14. Основні виробничі (робочі) процеси на вирощуванні зернових культур:
лущення, оранка, снігозатриманняборонування, культивація, внесення добрив
підживлення, коткування, боротьба з шкідниками і хворобами
оранка, сівба, збирання врожаю
15. Основні виробничі процеси вирощування цукрових буряків:
лущення стерні, внесення добрив, оранка, снігозатриманняоранка, сівба, міжрядний обробіток, збирання врожаю
боронування, культивація, коткування, підживлення
досходове і післясходове боронування
16. Який робочий процес є основним під час вирощування зернових культур?
лущенняснігозатримання
коткування
сівба
17. Агротехнічні вимоги до сівби зернових:
рівномірне загортання насіння на потрібну глибинудобре прилягання стикових гребенів та подрібнення скиби
організація сівби посівними загонами і комплексами
заправлення сівалок насінням і добривами
18. Агротехнічні вимоги до проведення оранки:
нормальна ширина міжрядьоптимальні строки й глибина
рівномірне загортання насіння на потрібну глибину
прямолінійність рядків
19. Агротехнічні вимоги до проведення оранки:
прямолінійність рядківрівномірне загортання насіння на потрібну глибину
добре загортання гною й післяжнивних рослинних решток
нормальна ширина міжрядь
20. Агротехнічні вимоги до проведення сівби:
відсутність огріхів і просівівмінімальна кількість розгінних борозен та звальних гребенів
добре прилягання стикових гребенів та подрібнення скиби
прямолінійність борозен