Тест 7. ОРГАНІЗАЦІЯ І НОРМУВАННЯ ПРАЦІ. АТЕСТАЦІЯ І РАЦІОНАЛІЗАЦІЯ РОБОЧИХ МІСЦЬ
1. Наукова організація праці (НОП), це:
заходи, які забезпечують поєднання людей із засобами виробництвакомплекс науково обґрунтованих заходів, спрямованих на удосконалення праці
комплекс заходів, що забезпечують найефективніше поєднання людей із засобами виробництва в єдиному виробничому процесі на основі досягнень науки, техніки і передового досвіду
комплекс заходів спрямованих на ефективне використання землі, трудових ресурсів, техніки та інших засобів виробництва
2. Ефективність використання трудових ресурсів на підприємстві можна оцінити за допомогою показника:
фондоозброєність працітрудомісткість праці
продуктивність праці
рентабельності виробництва
3. Нормативи праці, це:
мінімально допустима кількість продукції, що виготовляється за одиницю часу на підприємствімінімально допустима кількість працюючих
плановий річний обсяг випуску продукції
корисний фонд часу роботи кожного працівника
4. Що є основною формою організації праці в рослинництві?
постійна виробнича бригадагрупа працівників
ланка
зміна
5. Що є основною формою організації праці в тваринництві?
група працівниківпостійна виробнича бригада
зміна
ланка
6. Нормативи витрат праці на виробництво продукції розробляються:
самостійно кожним підприємствомдержавою
кожною ланкою підприємства окремо
профспілками
7. Сукупність методів, прийомів та розрахунків за допомогою яких встановлюються обґрунтовані норми праці:
поділ працікооперація
нормування праці
наукова організація праці
8. Спосіб вивчення використання робочого часу на виконання окремих, часто повторюваних елементів операцій, які можуть бути розчленовані до прийомів, дій, рухів:
кінозйомкахронографія
фотохронометраж
хронометраж
9. Метод нормування праці, при якому норми виробітку встановлюють за типовими нормативами, диференційованими за природними й організаційно-технічними умовами:
аналітично-розрахунковийсумарний
аналітичний
економіко-математичний
10. До основних нормоутворюючих факторів вантажоперевезень не входить:
швидкість рухувид транспортного засобу та його вантажопідйомність
спосіб навантаження і розвантаження
щільність ґрунту
11. До основних нормоутворюючих факторів на механізованих польових роботах не входить:
вимоги агротехнікиякість виконання робіт
забур’яненість
спосіб навантаження і розвантаження
12. До основних нормоутворюючих факторів на ручних роботах в рослинництві не входить:
схема садінняконструктивні особливості тракторів
ширина міжрядь
густота насадження
13. Кількість засобів виробництва, яку може високоякісно обслужити за одиницю робочого часу працівник або група працівників - це норма:
виробіткучасу
обслуговування
керівництва
14. Сукупність факторів виробничого середовища, які в процесі праці впливають на працездатність і здоров’я людини, це:
організація працінаукова організація праці
умови праці
атестація робочих місць
15. Час цілеспрямованих дій виконавців, спрямованих на досягнення виробничого результату - це:
час роботиробочий час зміни
час оперативної роботи
час основної роботи
16. Елемент трудового та технологічного процесу, що послідовно повторюються в часі й просторі:
трудовий рухоперація
трудовий прийом
трудова дія
17. Зона дії працівника, розміщення засобів виробництва, необхідних для виконання певної роботи:
робоча зонаробоче місце
робоче устаткування
організація робочого місця
18. Визначення фактичного стану організації робочих місць і встановлення ступеня відповідності їх типовим операційним технологіям та вимогам наукової організації праці, це:
атестація робочих місцьнаукова організація праці
умови праці
організація праці
19. Система заходів щодо планування, оснащення засобами і предметами праці, розміщення у певному порядку, обслуговування й атестації:
наукова організація праціпланування робочого місця
організація робочого місця
оснащення робочого місця
20. Забезпечення робочого місця основним та додатковим обладнанням, технологічною і організаційною оснасткою, засобами зв’язку та інформації, що дозволяє з можливо найменшими зусиллями виконати окремі операції, прийоми та робочі дії:
планування робочого місцяоснащення робочого місця
організація робочого місця
наукова організація праці
21. Комплекс заходів, що забезпечують найефективніші поєднання людей із засобами виробництва в єдиному виробничому процесі на основі досягнень науки, техніки та передового досвіду:
наукова організація працінормування праці
продуктивність праці
кооперація
22. Поділ праці відбувається між різними категоріями працівників, які входять до складу персоналу (робітники, керівники, фахівці, службовці), а також між основними і допоміжними робітниками:
технологічнийпрофесійний
функціональний
кваліфікаційний
23. Поділ праці, що зумовлюється різним рівнем складності виконуваних робіт і полягає у відокремленні складних робіт від простих:
кваліфікаційнийфункціональний
професійний
технологічний
24. Одноразове переміщення людини під час виконання трудового прийому:
окремий трудовий процесоперація
трудовий рух
трудова дія
25. Вузькоспеціалізований підрозділ, що складається з однорідних за виробничим напрямом трудових колективів:
бригадаланка
ферма
цех